34 вида спорт в детската градина

435
34 вида спорт в детската градина

С децата безплатно ще се занимават професионални треньори

Нови възможности за спорт в детската градина. От тази есен Министерството на физическото възпитание и спорта ще осигури допълнителни часове по 34 вида спорт за най-малките.

И в момента държавните образователни изисквания задължават всички детски градини да осигуряват условия за физическа активност на децата и провеждане на такива занимания.

Още в ранна детска възраст най-малките трябва да осъзнават значението на спорта за развитието на човека. Действителността, обаче, показва, че рядко с децата се занимават спортни педагози или там, където се предлага услугата, тя се заплаща допълнително.

От тази година Спортното министерство представя програмата "Спорт за децата в детската градина", на стойност 200 хиляди лева. От него се очаква да се възползват около 1500 деца и предвижда с тях да се занимават професионални треньори, безплатно за родителите и детските градини.

По програмата "Спорт за децата в детската градина" могат да кандидатстват единствено спортни клубове, но трябва да имат сътрудничество с детските градини. С отпуснатите пари може да се купят и пособия като топки, конуси, екипи, съобщи bTV.Проектите са в процес на разглеждане. Кандидатствали са спортни клубове в цялата страна, които предлагат 34 вида спорт и 105 спортни педагози.

„Не става дума за начално обучение по вид спорт или нещо такова. Въпросът е с тренировъчните средства на определен вид спорт да се достигне до по-високо ниво на физическа активност на децата”, обясни зам.-министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов.

Програмата ще съществува поне 6 месеца. При добри резултати и възможност, ще продължи и догодина.

Ако покаже добри резултати, от следващата година механизмът за кандидатстване ще се изглади - вероятно детските градини ще знаят предварително кои спортни клубове ще кандидатстват, родителите също ще знаят по-рано. За тази година от министерството обещаха да качат на сайта си одобрените проекти и информация в кои детски градини ще се спортува безплатно.Добави коментар