3 правила как да четете книги с детето

460
3 правила как да четете книги с детето

Спазвайте ги, за да развиете любов към четенето

Колко често чувате от родители, че не могат да накарат своите деца да четат, тъй като таблетите и телевизорите представляват много по-голям интерес от книгите.
Светлана Павелецкая, автор на своя рубрика, е убедена, че детето не бива да бъде заставяно. У него следва да бъде развивана любов към книгите от ранно детство. Експертът препоръчва да се придържаме към няколко прости правила, когато четем заедно с детето.

1/ Винаги избирайте книга, която на първо място ще бъде интересна за детето, а не на вас. Например, момченце по-скоро ще се вълнува от супергерои, а не от принцеси и принцове.

2/ Четейки на глас, не забравяйте да правите паузи. Важно е да спирате от време на време и да задавате въпроси на детето, дали разбира прочетеното, какво се е случило с героите и т.н. Пробвайте да му преразкажете сюжета със свои думи. По този начин контактът между вас и детето ще е по-ефикасен, а наедно с това – между детето и книгата.3/ Никога не използвайте четенето като наказание. Фрази в стила на „ти се държа лошо, затова бегом в стаята и да четеш“ трябва да бъдат изключени от общуването с детето. Използвайте четенето като награда.


Добави коментар