3 000 чакат за градина

68
3 000 чакат за градина

6 000 за ясла

В София 3000 деца, родени през 2008 г., чакат за място в детските градини от септември. За яслени групи чакат 6000, а 130 ще бъдат класирани на 3 септември чрез информационната система на детските градини.

От 1 септември и децата за самостоятелна детска ясла в София ще могат да се регистрират и да чакат за място чрез информационната система, припомня БНР.

Фамилен център или корпоративна детска градина са двете алтернативи за грижа на деца между три и шест години. Това твърди експертът Лилия Илиева, която работи върху проект "Формула за щастливо детство", финансиран по програма "Европа" на Столичната община.

Фамилният център възниква по инициатива на родители, които така или иначе са по майчинство и гледат своите деца вкъщи. По-късно режимът става лицензионен и вече има лицензирани детегледачи, които обгрижват децата през деня.

Дейността е финансирана от държавата, а ако е по-скъпа, разликата се поема от родителя. Другият вариант е корпоративната детска градина - ще приема не само деца на служителите на фирмата, но ще поема и деца от района, предлагат от общината.

Майките обаче не гледат оптимистично на алтернативната грижа. Според тях държавата трябва да помага финансово децата, които посещават частни детски градини заради липса на места в общинските.Добави коментар