270 места на трето класиране за градина

53
270 места на трето класиране за градина

Какви са алтернативите?

Около 6-7 хил. деца остават извън детските ясли, а в първа градинска група липсват места за около 1 800 деца след второто класиране, провело се на 19 май, обяви заместник-кметът на София Тодор Чобанов. До края на годината се очаква да бъдат открити нови обекти, като общата бройка на допълнителните места ще бъде около 1 100, добави той.

На второто класиране са били обявени над 1 700 места, като над 400 от тях са от новопостроени сгради. На 2 юни предстои трето класиране с около 270 места, като там основно става дума за детски градини в район Младост, стана ясно от разговора в ефира на ТВ7.

В най-важната група – първа градинска, където са около тригодишните деца, недостигът е сведен до 2 хил. бройки, което, според заместник-кмета, е напредък, в сравнение с недостига през 2006-2007 г., от около 6 хил. места.

Предизвикателство продължават да бъдат детските ясли, където недостигът е най-голям. Във всеки нов обект се откриват и яслени групи, заяви д-р Чобанов. Според статистиката, която той обяви, средно за страната обхващането на децата в ясли е около 15%, а в София е над 30%.

По сега действащият закон, през 2012-2013 г. петгодишните трябва да бъдат обхванати в задължителна предучилищна подготовка и Столична община е предприела действия в тази посока. В 15 училища вече са създадени специални условия за предучилищни групи и има готовност такива да бъдат направени и в други училища, категоричен беше Чобанов.

По думите му, от кореспонденцията, която се води с родители, ставало ясно, че една част от децата вече са настанени в частни групи, намират се в други градове на страната или са в чужбина, т.е. не всички деца, регистрирани в информационната система, се нуждаят да бъдат включени в групи.Алтернативите

Цената в частната детска градина на пръв поглед звучи драстично по-висока от тази в държавната или в родителския кооператив – около 600-650 лева. В тази сума влизат всички разходи по целодневния престой на детето в група от до 15 деца с двама учители.

От бранша смятат, че при условие, че няма достатъчно места, а и за да не се нарушава правото на личен избор на родителите в каква градина да запишат детето си, тази сума би могла да се дава на родителите.

Ако не можете сами да се грижите за детето си, друг вариант е детегледачката. Тази услуга за едно дете за пълен работен ден, пет дни в седмица, ще коства около 600-650 лева без занимателните пособия. Около 800 пък ще платите, ако искате детегледачката да извършва домакински задължения, касаещи детето. За две деца цената е до 900 лева на месец.

Макар и нерегламентирани от закона, все по-голяма популярност набират родителски кооперативи. Съвместната грижа на родителите излиза около 130 лева през летните месеци и 150 през зимните. В тази сума, която е около два пъти по-висока от цената в държавна детска градина, влиза наем на помещение, сметки, допълнителен квалифициран персонал и образователни и занимателни пособия.Добави коментар