240 хил. деца отпаднали от училище

81
240 хил. деца отпаднали от училище

От началото на прехода те наброяват половин милион

Над 240 хил. деца са отпаднали от училище още преди да завършат средното си образование в периода 99-та - 2009-та г. Още по-стряскащи са данните, че от началото на прехода броят на ранно отпадналите от класните стаи ученици наближава половин милион, съобщи БНТ.

За стряскащата тенденция на лавинообразно отпаданали деца от училище първите сигнали се появяват още преди 3-4 десетилетия, твърдят от икономически експерти. Опитите за разрешаването на проблема обаче идват постфактум, вместо изпреварващо.

Фактите са си факти - 240 хиляди деца са отпаднали от училище за последните 10 години. Тези цифри обаче сериозно се конфронтират с данните на образователното министерство. Според тях тези ученици са отпаднали за двойно по-малък период - само за 5 години. Никой не може да обясни откъде идва разминаването.

От образователното ведомство признаха, че все още са безсилни да задържат децата в класните стаи. Това особено се усеща по селата. Така преди време в Силистренското село Иширково всяка година по 15 деца са се отказвали да ходят на училище.

Статистиката отбелязва още, че близо 15 на сто и от по-големите деца между 18 и 24 години също не са вече в класните стаи.Добави коментар