2 тайни за овладяване на детските играчки

377
2 тайни за овладяване на детските играчки

Край на хаоса у дома!

Случвало ли ви се е да подреждате детските играчки и да ви изпълни мощно въпросът – откъде се взеха толкова играчки? Това е въпрос, който си задават много родителите. Затова, ако нямате деца в този момент, не се учудвайте, когато родител ви отговори, че не иска да подарявате на детето му играчки… Това е напълно логична прищявка.

Докато търсим място за играчките, се случва да разместваме цялата къща. В процеса откриваме неподозирани празни пространства или пък излишни кутии, които е крайно време да бъдат запълнени с нещо важно – играчките на децата. Но съвсем скоро празните пространства се изчерпват. А играчките продължават да се умножават. Те нямат способността да се размножават, но постепенно започвате да стигате до заключението, че купуването на следващата играчка носи в себе си пророчеството, че ще има още една съвсем скоро.

Колкото по-рано успеете да въведете ред в света на играчките на детето ви, толкова по-лесен ще стане животът ви. Напълно сте съгласни, че в стая с разхвърляни играчки навсякъде не може да се открие ценния и най-любим мечок на детето, а рискът да стъпите върху нещо ъгловато е голям. Колко хубаво е да влезеш в детска стая, в която подът е разчистен и има място за тичане. Е, вие няма да тичате, но децата – със сигурност.


Предлагаме ви да организирате пространството в детската стая така, че децата ви винаги да имат възможност да открият играта, която им се играе в този момент, без да се изисква участие на възраст, който да се ориентира по-лесно в хаоса. Знаете как реагират децата, когато им кажете да потърсят нещо, нали? В повечето случаи се отказват.

Тайна №1: намалете количеството на играчките
Колкото повече играчки имат децата, толкова повече се оплакват, че няма на какво да играят. Те просто не могат да си изберат занимание и често разхвърлят съдържащото се в кутиите.

Какво да направите? Махнете от погледа си всички играчки, с които децата играят рядко или изобщо не играят. Хвърлете ги и престанете да купувате такива играчки.

Един съвет: не изхвърляйте веднага събраните за кофата играчки. Поизчакайте малко да видите реакцията на детето. Може да се окаже, че сте подценили някоя играчка, а тя се е оказала верен другар на детето ви.

Тайна №2: Разделете играчките по категории и ги подредете в различни отделения


Децата не могат да си играят с играчки, които се намират в компанията на много други. Да, прибирате ги, но след време различните играчки отново се оказват в обща купчина. Отговорът е простичък: детето или вие самите преравяте играчките, за да откриете необходимата вещ.Какво да направите? Сортирайте играчките и ги подредете в неголеми кутии или шкафове. Разбира се, не може да намерите отделно място за всеки тип играчки, но можете да приоритизирате и да групирате. Например, в дома ви може да има кутии за едър конструктор, лего, дребен конструктор, колички, влакчета и други такива играчки, за меки играчки, за играчки за ролеви игри, за кубчета, за пъзели, за дървени играчки, за роботи, за лични вещи и т.н.

Не забравяйте и лавиците за книжки.Добави коментар