15 септември - тест за родители и деца

176
15 септември - тест за родители и деца

Всичко ново плаши малчугана, който пристъпва прага на градината

Страх от изоставяне – това е най-мощното чувство, което тресе малчуганите, оставени за първи път в детска градина. Те ронят сълзи три пресечки преди сградата, а на вратата пищят и се тръшкат. При раздялата с майката се разиграва истинска драма, пише в. Монитор.

Сценарият е познат на две трети от родителите, които в началото на септември дават за първи път детето си в ясла или градина. Има ли начин да си спестят стреса, а малчуганът да се адаптира някак по-леко и без сътресения. С тези въпроси се обръщам към Галя Даскалова – детско-юношески психолог.

„Първата среща с детската градина като с всяко ново и непознато нещо обикновено не носи радост, а напрежение. Базовият страх у детето е да не бъде изоставено. Той е в основата на сълзите. Рецептата е да му повтаряме колко много го обичаме и че никога не бихме го оставили.

Думите, с които обясняваме това, трябва да са ясни и категорични. „Мама и татко отиват на работа и ще се върнат за теб”, съветва Даскалова и навлиза в подробности - детето няма изградена представа за време, затова обяснения от рода „Ще те взема след 3-4 часа”, за него не значат нищо и няма да го успокоят.

Трябва конкретен разказ. Да му опишем какво прави мама, докато то е на градина. Примерно – докато ти играеш с децата, мама отива на работа, приготвя документи, посреща клиенти в магазина, където работи – все познати неща, които детето е видяло, че тя прави, когато е било с нея в службата или офиса й.

След това, щом се наспиш и хапнеш закуска и отново поиграеш, мама ще тръгне с трамвая, ще мина по тази улица с многото магазини и ще дойде при теб. Така в главата на детето да се формира визуална представа за това какво ще се случи, съветва тя.

Раздялата сутрин е критичният момент и трябва да сме подготвени и с план, за да избегнем капаните. Добре е детето да се води на градина от таткото или от дядото, а не от майката, която постоянно се грижи за него. Родителят не бива да подхожда със страх към тази ситуация, щото той се предава и на детето. Колко е по-спокоен и уверен, че детето му ще е на добро място, толкова по-добре. Малките „разчитат” правилно посланията на емоцията. Добре е в този момент да се изпълни някакъв ритуал – таткото да го целуне по едната и по другата буза. И да тръгне категорично, а не да наднича през вратата.

Ритуалите успокояват и трябва да се повтарят ежедневно, акцентира психоложката. Според нейните наблюдения те са важни, защото правят детето по-уверено. От подготовката сутрин – измиване, сресване, обличане на чисти дрехи – до раздялата. Детето трябва да види, че и то както майка му и татко му се подготвя по един и същ начин за предстоящия „работен” ден. И понеже той или тя вече не е бебе, а е пораснал и голям, се хващат за ръка и отиват на градина.Добави коментар