14 хиляди деца извън градината

66
14 хиляди деца извън градината

Днес детските заведения ще работят за проверки на място

Над 8 хиляди деца са успешно записани за детска градина в София. 27 хиляди бяха кандидатите за места във всички групи на детските градини. Свободните места обаче са 8 283 и близо 14 хиляди остават да чакат. Най-много от чакащите са за ясла - 8 хиляди. Причината - в София идват все повече хора, а строежът на нови градини иска време.

Много от сградите на детските градини в София - над 40, са отдадени под наем или продадени за други цели. Детско заведение в "Люлин", например, се ползва от години и от социалните и данъчните служби, посочва bTV.

Според сдружението "Настоящи и бъдещи майки" има и други причини да не достигат места за децата. Това са възможностите, които законът допуска - в детските градини да се приемат деца и извън електронната система.

Класирането протече публично под контрола на родителски организации. От всички 27 хиляди деца 5 хиляди кандидатстват за преместване. Така реално желаещите за нови места са 22 хиляди. Недостигът на места е в най-търсените детски градини.

От сдружението "Настоящи и бъдещи майки" заявиха, че в София има детски градини, в които почти половината деца са приети с документи за хронични заболявания и въобще не участват в електронното класиране.В момента общината строи 8 детски градини и обещава за новата учебна година да бъдат открити нови 800 места.

Всички детски градини в София днес ще работят, за да могат родителите да проверят на място дали децата им са приети. Ще получат и съобщения в електронните си пощи. Срокът за записване е две седмици.

Междувременно, на фона на данните за крайно оспорвани места за детските заведения, от Националния статистически институт обявиха, че към края на миналата година в страната са функционирали 753 самостоятелни детски ясли и яслени групи към детски градини с общо около 30 000 места в тях.

НСИ отчита още трайна тенденция на увеличение както на броя на заведенията, така и на местата в тях. В сравнение с предходната година броят на местата в яслите се е увеличил с малко над 5%.Добави коментар