12 милиона варианта

122
12 милиона варианта

На матурата по литература

Матурата по български език и литература е подготвена в 12 милиона варианта и ще бъде избрана на тото принцип, обясни министърът на образованието Сергей Игнатов.

Той изключи възможността за изтичане на предварителна информация за матурите. Зрелостниците обаче имат съмнения както за това, че е възможно изтичането на информация, така и в обективното оценяване на изпитите, посочва Нова телевизия.

12-те милиона варианта на матурата по български език и литература ще се завъртят в 5 часа сутринта във вторник. "Сега всичко е в компютъра, всички възможни варианти като модули - първи, втори, трети въпрос - 8 модула и някой от журналистите ще натисне копчето и ще ги завърти", обясни Игнатов.

На въпрос "каква е гаранцията, че няма да има предварително изтичане на информация", той отговори:"„Имате ли гаранция, ако отидете и сега пуснете фиш в тотото, че ще познаете числата, пък дори да съм шефът на тотото и ви дам комбинация, тя ще се падне ли. Същото е".

Повечето зрелостници разчитат на самоподготовка с примерните тестове, разпространени в интернет. В един от сайтовете, например, има 13 варианта на теста по български език и литература. За зрелостниците не е ясно и как се формират критериите за оценяване.

"След като минат матурите, се издава заповед на министъра и тя определя на базата на средното ниво в страната", обясни министърът.Добави коментар