11 неща, с които родителите вредят на децата си, без да го осъзнават

591
11 неща, с които родителите вредят на децата си, без да го осъзнават

Всеки родител поставя детето си на първо място и се старае да полага възможно най - правилните грижи за него

Всеки родител поставя детето си на първо място и се старае да полага възможно най - правилните грижи за него. Понякога се стига дори до вманиаченост и прекомерно обгрижване. Но истината е, че  юскрити опасности има и на привидно безопасни места за деца като детски площадки, а дори и у дома.

Ето няколко грешки, които родителите допускаме в желанието си да бъдем перфектни.

1. Оставяме ги да играят опасни спортове

Няма нищо лошо в това едно дете да спортува, дори напротив – задължително е, но все пак при избора на спорт, имайте предвид, че някои от тях са опасни. Сред тях са американски футбол, хокей на лед, смесени бойни изкуства, бокс, борба и ръгби. При тях има опасност  детето да получи множество удари в главата. При някои дейности пък има риск от увреждане на гърба или ставите.

2. Оставяте ги да седят в поза W

Много деца сядат така когато играят на пода, защото им е удобно. Но това е може би най-опасната позиция и лекарите съветват да обърнете особено внимание, ако забележите. Според тях това може силно да повлияе на начина, по който се развият ставите на детето.

3. Давате им таблет (особено на малки деца)

Малките прекарват все повече време пред екраните, особено с любимата им нова играчка - таблета. Лекарите предупреждават родителите да намалят времето пред екрана възможно най-много заради синята светлина. Освен това все повече деца се оплакват от главоболие, болки в шията и раменете, сухи или раздразнени очи. Но има психологически последствия като  дефицит на вниманието, лошо поведение и раздразнителност.

4. Слагаме ги в скута си на пързалката

Повечето родители смятат, че когато са на детската площадка с децата си, е по-безопасно да се спускат по пързалката с дете в скута си. Всъщност това е доста опасно и може да причини фрактура на краката.

5. Стоят изправени на стола

Това е една от най-честите причини за наранявания при децата, особено сред малките. Те са неудържими и обикновено искат да се катерят по всичко, включително столовете. По-специално падането от високите столове е основната причина за травма на главата и сътресения.

6. Скачане на батут

Много родители пускат децата си да скачат на батут, което е безспорно голямо забавление, но се оказва и че този привидно забавен и невинен аксесоар може да бъде вреден за децата. Нараняванията, причинени от скачане се случват наистина често и включват счупени кости, наранявания на главата, сътресения.

7. Карат колело без каска

Не е изненада, че колоезденето е едно от любимите занимания на децата, тъй като им дава усещане за независимост, свобода и забавление - точно това, което искат. Въпреки това, карането може да бъде опасно, ако не вземете превантивни мерки – сложете му каска, наколенки и го дръжте под надзор.Добави коментар