11 495 пропуснаха втората матура

137
11 495 пропуснаха втората матура

Анулираха 5 писмени работи на зрелостния изпит

11 495 младежи са пропуснали втората задължителна матура по предмет по избор, която се проведе вчера. При 53 679 записани са се явили едва 42 184-ма. От Министерството на образованието и науката обясниха, че в крайна сметка до зрелостния изпит от всички подали заявление са били допуснати 44 305-ма.

Вероятната причина младежите да не са получили зелена светлина за втората матура е, че имат двойка по някой от предметите, което означава, че не са завършили успешно 12-и клас, обясниха от МОН. В общия брой на подалите заявления влизат и хора, които не са успели да положат успешно изпита през минали години, съобщава вестник "Монитор".

Пет писмени работи са анулирани на държавния зрелостен изпит, съобщиха още от ведомството. Това е десет пъти по-малко от миналата година, когато бяха анулирани 51 изпитни работи. Изпитите на двама зрелостници са били прекратени заради опити за преписване с класически „пищови“, а на останалите – заради наличие на втори телефон. Двама абитуриенти са приключили преждевременно матурата си по география, други двама по биология, а един – по математика. Два от опитите за преписване с втори телефон са в София – в Професионалната гимназия по електроника „Джон Атанасов“ и в Националната търговско-банкова гимназия.

Третият случай е от Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в Петрич. Абитуриент, който полагал изпита си по биология в СУ „Христо Смирненски“ в Койнаре, област Плевен, опитал да смени плика с писмената си работа с друг ученик от същата зала.

За втора поредна година най-масовият изпит беше по биология и здравно образование. В него участваха 12 548 души. На второ място е изпитът по английски език, който беше положен от 11 460 абитуриенти. 18 зрелостници се явиха на изпит в българските училища зад граница. Най-много – шестима, държаха биология и здравно образование, а други петима – английски език.

В третия модул по английски език младежите можеха да избират между две теми за есе - „Това беше най-важният ден в моя живот“ и „За какво е училището?“. Темата по история беше „Как хан Крум и хан Омуртаг постигат териториално разширяване и утвърждаване на българската държава в Югоизточна Европа?“, а по география зрелостниците трябваше да покажат знанията си за „География на туризма в България“.
53 655 седмокласници пък се явиха днес на национално външно оценяване (НВО) след седми клас по математика. От тях 39 681 са писали по втория модул. Анулирани са две писмени работи, а миналата година само една.Абитуриенти се оплакаха от модулите

Зрелостници, които полагаха матура по английски език, се оплакаха от разпределението на времето на модулите. Абитуриенти, които полагаха изпита в 1-во СУ „Пенчо Славейков“ разказаха пред „Монитор“, че приключили много бързо работата си по първия, а някои и по втория модул и трябвало да седят на едно място без да правят нищо, докато чакат да започне следващият.

От тази година матурите са разделени на три модула, като всеки е с определено време за работа, еднакво за всички зрелостници. Ако приключат по-рано те нямат право нито да излизат, нито да пишат по следващия модул. Мярката се въведе с цел пресичане на преписването. Абитуриентите обаче недоволстваха от това, че между два модула нито можели да си почиват, нито да работят по другата част от изпита. Някои от тях споделиха дори, че по този начин се разсеяли и загубили концентрацията си.

Оплаквания от разпределението на времето на модулите се появиха и във „Фейсбук“. Разнопосочни пък бяха коментарите на седмокласниците, които полагаха национално външно оценяване по математика в 1-во СУ. Част от кандидат-гимназистите определиха изпита като труден. Най-сложни бяха последните две задачи – 23-та и 24-та, сподели седмокласник на излизане от изпита. В друго столично школо пък едно момче успяло да си извади пищов, докато един от квесторите излязъл за малко, а другият се занимавал с ревящо дете в класната стая, научи „Монитор“.

МОН за грешката в изпита: Не засяга зрелостниците

Грешката в матурата по български език и литература няма да се отрази на оценките на зрелостниците, тъй като не засяга смислово самата задача. Това обясниха от МОН, след като стана ясно, че в указанието на 41-ва задача е поставен пълен вместо кратък член. Става дума за третия модул от изпита, на който зрелостниците трябваше да пишат интерпретативно съчинение или есе по темата „Човекът между ценностите на общността и личния порив“ по разказа „Албена“ на Йордан Йовков“ Указанието гласи „ Аргументативният текст напишете в свитъка за свободните отговори на предведеното място“. Грешката е в членуването на първата дума „аргументативният“, която е написана с пълен, вместо с кратък член. Впоследствие от ведомството поправиха грешката в изпитния вариант на сайта си.Добави коментар