10 важни съвета за новородените, които младите родители ще искат да научат

105
10 важни съвета за новородените, които младите родители ще искат да научат

Когато вземете в ръце вашето бебе, усещате как животът ви започва наново

Когато вземете в ръце вашето бебе, усещате как животът ви започва наново. Но наред с радостта идва и онова притеснение, незнание за това, което предстои, страх да не сбъркате нещо. Дори да прочетете всички книги по света, никога не можете наистина да се подготвите за това което дадена ситуация ще ви изненада.

1. Не подценявайте значението на езика на тялото.

Плачът не е единственият начин, по който вашето бебе се опитва да общува с вас. Обърнете внимание на езика на тялото - стиснати юмруци може да означават, че бебето ви е стресирано или гладно. Многократното ритане предполага, че бебето ви може да иска да играе.

2. Когато кърмите, дръжте бебето с по-близката до главата ръка.

Новородените е добре да се държат с ръката, която е до главата на бебето, за да може да го местите по – лесно. При по – големите деца може да използвате другата ръка.

3. Уверете се, че храните бебето си, когато то иска, а не когато трябва  

Гледайте сигналите, които бебето ви издава и го хранете тогава. По принцип бебетата трябва да бъдат хранени около 8 до 12 пъти на ден, т.е на всеки 2 до 3 часа.

4. Внимавайте как будите бебето

Ако трябва да събудите бебето си по някаква причина, никога не го разклащайте. Дори при игра, това може да е опасно. Вместо това гъделичкайте го или леко духнете.

5. Не давайте на бебето си биберон, ако кърмите.

Бебетата имат инстинктивен рефлекс да сучат, което прави бутилките и бибероните по-лесни за употреба. Ако обаче планирате да кърмите бебето си, по- добре е да изчакате, докато свикне с гърдата ви, иначе няма да иска да яде.

6. Топъл компрес може да помогне по време на кърмене.

При кърмене, ако гърдите ви са подути или имате запушени канали, не забравяйте, че с топъл компрес ще решите проблема. Това ще увеличи притока на млякото.

7. Имитирайте утробата, за да утешите бебето си.

Ако бебето ви е неспокойно, полюлейте го и му позволете да смуче палеца си, ако трябва. Това напомня на утробата и то ще се успокои.

8. Музиката може да успокоява.

Надали бебето ще бъде по – умно, ако слуша Моцарт, но е факт, че музиката носи ползи и успокоява малките.

9. Внимавайте за чувствителността на кожата.

Внимавайте преди да прилагате лосиони. Бебетата имат суха кожа след раждането, но тя е и много чувствителна и нанасянето на лосион или масло,  може да предизвика алергични реакции.

10. Не пренебрегвайте здравето и устната хигиена

Бебетата нямат зъби, но това не означава, че трябва да пренебрегвате устната хигиена. Използвайте малко мокра марля, за да  избършете венците на бебето и се уверете се, че получава достатъчно флуор.Добави коментар