10-те неща, които децата очакват от родителите си

298
10-те неща, които децата очакват от родителите си

Урок по психология

В продължение на много столетия всеки един от родителите старателно е изпълняват ролята си такава, каквато я предвижда традицията. Отношенията на татковците и майките с децата обикновено се основават на разделението на домашните задължение, които се делят на „мъжки” и „женски”.

Във века на унисекса трудно могат да се очертаят кръга от навици и свойства, които трябва да притежават децата, за да израснат като истински мъже и жени. Въпреки това, когато дъщерята наблюдава поведението на баща си, а синът гледа действията на майка си, получената информация представлява първият им опит за взаимоотношенията между двата пола. С напредването на възрастта децата започват да копират поведението на родителите си – този процес спомага за създаването на образци за мъжко и женско поведение.

Функциите на мама

И за момчетата, и за момичетата майката е необходима преди всичко като източник на топлина и ласки. Тя от самото раждането обгрижва детето и осигурява неговия комфорт и безопасност.

1. Утеха
Не пестете ласкавите думи и прегръдките, когато детето падне или се удари силно. Не следвайте стереотипа, според който „момчетата не бива да плачат”. Отказвайки на сина си утеха, по този начин го лишавате от чувство за психологическа подкрепа. Дори детето да е виновно за случилото се, подчертайте му този момент по-късно, след като го утешите.

2. Грижа
Детето е привикнало майка му да решава какво да яде и да облича. Ако смятате, че е дошло времето детето ви да се научи само да следи какво яде и дали са чисти и прилични дрехите му, постопенно започнете да го подготвяте за новата отговорност. Неочакваните изисквания към детето могат да предизвикат чувство на негативизъм.3. Безопасност
Когато майките се тревожат, се тревожат и децата. Старайте се да не показвате на детето си страх, когато някаква негативна ситуация се случи. В противен случай детето може да се изплаши без да иска, само защото вижда пред себе си караници със съседи или хора на улицата, например.

4. Творчество
Жените се характеризират с умението да правят от нищо нещо. Така от покривката на малката масичка мама може да ушие рокля за любимата кукла на детето. Тази креативност е желателно да бъде предадена на детето. Старайте се да споделите с детето възможно най-много творчески идеи. Играйте и творете заедно с детето.5. Помощ в общуването с други хора
Именно майката е посредникът между детето и обществото. Затова се старайте по-често да помагате на детето в комуникацията със заобикалящата го среда. Запознавайте го с връстници, покажете му как може да поиска играчка от друго дете, да благодари на гостите за подаръка и т.н.

Функциите на татко


1. Физическо развитие
Масаж, къпане, обучение по пълзене или ходене под ръководството на таткото – това са дейности, които е препоръчително да бъдат поети от бащата на детето. След навършването на едногодишна възраст в програмата на таткото влизат още колела, триколки, колички и т.н. Задачата на мъжа се усложнява: сега не се налага само да помагате на детето в осъществяването на заданието, но и да му обяснявате как да го изпълни.2. Конструктивна критика
Детето се нуждае не само да чуе мнението на таткото, но и да разбере защо мисли по този начин, а не другояче. Препоръчително е бащата да не се ограничава единствено с емоционална оценка. Необходимо е да описвате достойнствата и недостатъците на рисунката или постройката, да подчертавате детайли и да давате напътствия за подобрения.

3. Възпитаване на отговорност
Идеално поле за генерирането на отговорност у детето е грижата за домашен любимец или по-малко дете. Когато става дума за 5-годишно дете, неговата „помощ” трябва да бъде наглеждана от таткото, за да може в процеса на тренировка „нито едно животно да не пострада”. Определете ясен кръг от задължения, които детето може да изпълнява. Например, да сменя водата на котката, да полива цветята, да следи бебето да не си изпусне залъгалката на пода и т.н.

4. Развитие на логиката
Таткото е препоръчително да обръща внимание на многобройните въпроси „Защо” на детето. Не се увличайте в дълги и сложни отговори. Бъдете кратки и ясни.

5. Игра по правила
Става дума не само за шах, „Монополи” или футбол. Детето с удоволствие ще се забърза с топката към игрището, когато таткото идва с него. Освен това с интерес ще следи как таткото съумява да се ориентира в непознато място, как избира най-доброто място за игра, как пазарува от близкото магазинче подкрепящи напитки и т.н. В напреднала възраст това наблюдение пада и върху обществените и политически нагласи на таткото.Добави коментар