10 съвета за родителство към младите майки

295
10 съвета за родителство към младите майки

Вие сте млада майка? Със сигурност пред вас стоят много неизвестни

Вие сте млада майка? Със сигурност пред вас стоят много неизвестни. Предлагаме ви няколко полезни съвета, които ще са ви от полза и ще ви помогнат в трудния път на родителството.

1. Живейте сега. Спрете да се безпокоите за безкрайния списък от задължения - пералнята, почистването, купуването на памперси. Научете се да бъдете до бебето и се насладете на вашите скъпоценни моменти заедно.

2. Вслушайте се в глада на вашето дете. Очаквайте да откриете странни хранителни навици. Предлагайте му разнообразие, но не го насилвайте да яде или да не яде нещо. Ако не иска да се храни, не се паникьосвайте. Ще яде когато огладнее.

3. Придържайте се към ранното време за лягане. Вашето дете има нужда от пълноценен сън, за да може да презареди батериите си. А и вие имате нужда от почивка.

4. Кажете не. Колкото по-рано се научите да отказвате, толкова по – лесно ще го научите, че то не може да получи всичко на този свят. 

5. Създайте мини традиции. Закачете балоните около кухненската маса в нощта преди рождения му ден, правете нещо само вие двамата, създайте си специален поздрав. Това са безценни моменти, които то ще запомни.

6. Бъдете готови ако се разболее. Уверете се, че разполагате у дома с витамини, средство срещу температура, сироп за кашлица, за да не се налага да тичате нощем до аптеката. 

7. Опознайте вашето дете. Всяко дете е уникална комбинация от силни страни и предизвикателства. Опитайте се да го опознаете, за да знаете как да реагирате в дадени ситуации.

8. Намерете хора, на които да се доверите. Това са тези,  на които можете да се обадите, когато имате нужда от помощ, които ще ви кажат своето мнение, когато го поискате и ще ви посъветват в трудни ситуации.

9. Помнете, че сте модел на подражание. Бъдете майка, която е привлекателна за своето дете, бъдете оптимистични и позитивни, защото това са уроците, които то учи от вас.

10. Нека вашият партньор поеме инициатива. Той е родител също, затова го насърчавайте да отговаря за къпането, четенето или времето за игра. Това са специални свързващи дейности, а и така имате възможност да се отпуснете. Добави коментар