10 неща, които да кажете на дъщеря си до 10-ата й годишнина

223
10 неща, които да кажете на дъщеря си до 10-ата й годишнина

Можете да ги планирате още отсега

Основна задача на родителите  е да изберат метод на възпитание на детето, който максимално да го подготви за живота на зрял човек.

Важни съставни елементи от възпитанието на детето са развитиетот на увереност в себе си, понятие за парите, що е то вреден навик и т.н.

Какво е добре да узнае едно момиче до 10-ата си година?

1. Как я обичат.

Независимо от това, съгласни ли сте с нейното мнение и постъпки, важно е дъщеря ви да знае, че семейството й я обича. Че тя е центърът на вашата домашна вселена.

2. Как да готви.

Едно момиче е желателно да умее да прави поне закуска - яйца, сандвичи и т.н.

3. Как се променя тялото и какво следва да очаква.

Наред с хормоналните промени я очакват и емоционално. Можете да потърсите адекватна литература, в която достъпно да е описано всичко.

4. За вредата от наркотиците.

За съжаление животът днес е много рисков за младите. Затова ви препоръчваме от рано да подготвите дъщеря си за опасностите, които я грозят.

5. За фактите от живота.

Животът не е само низ от щастливи моменти. В него има и черен цвят. В света се случват много добри и лоши неща, като е добре да поговорите с нея  и за двата типа. Препоръчително е да разкажете на детето си и за секса. Базовите познания ще я подготвят за адекватна реакция, в случай че попадне в среда, в която други момичета я "заливат" с погрешна информация.

6. Не на всички им е провървяло, както на нея.

Дъщеря ви е добре да знае, че да се помага на другите хора е благородно дело и необходимост. За развитието на това качество можете редовно да посещавате приют за кучета и да помагате.

7. Парите не растат по дърветата.

Нищо не се дава безплатно. Няма работа - няма пари. Няма пари - няма удоволствия. Заедно прочетете книга за финансовата грамотност на децата. Разкажете й как да харчи парите си. Например, когато някой й поради пари за рождения ден, които сама да прецени как да похарчи, посъветвайте я да ги раздели на три: една част на похарчи за развлечение, друга да задели за "черни дни", а трета да остави на страна за дългосрочни цели.

8. Външността е важна.

Не става дума за цвета на очите и косата й. А за външен вид, от който личи, че се полагат грижи. Висока лична хигиена, добре подбрани дрехи, сресана коса.

9. Не всички хора са приятни.

Хората са различни. Някои от тях са неприятни, тъй като обичат да сплетничат, да обсъждат и да обиждат. Разкажете на дъщеря си как е най-добре да се реагира в такива ситуации.

10.  Животът няма да е лек.

Той ще бъде изпълнен с предизвикателства и проблеми. Някои от тях ще изглеждат нерешими. Обяснете й, че ще има падове и върхове, но тя трябва да е готова за тях.Добави коментар