6 ползи от витамин С, за които трябва да знаете

327
6 ползи от витамин С, за които трябва да знаете

И за какво помага важният витамин

"Витамин С играе съществена роля за доброто здраве", казва д-р Балз Фрей, водещ изследовател на витамин С и директор на Института Линус Паулинг в Държавния университет на Орегон. "Той е необходим за живота." Защо? Вашите клетки се нуждаят от витамин С, за да вършат добре работата си. За съжаление, телата ни не го произвеждат, затова вземете чаша портокалов сок и прочетете повече за ползите от витамин С.

Помага за отслабването

Ще изгорите с 30% повече мазнини по умерени тренировки, когато имате достатъчно високи нива на витамин С в сравнение с някой, който има ниски нива. Toй подпомага процеса на изгаряне на мазнините, както и за изразходването на енергията, което води до загуба на тегло. Когато количеството е достатъчно, тялото ви може да свърши своята работа по-ефективно.

Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Проучвания са открили връзка между нивата на витамин С и по-ниския риск от сърдечни заболявания, понижаване на кръвното налягане и по-ниска честота на инсулт. Витамин С подобрява функцията на кръвните клетки, позволява кръвта да се движи по-свободно, което минимизира евентуални сърдечни проблеми.

Предпазва кожата от слънчеви изгаряния

Витамин С може да намали риска от меланом. Фрей коментира, че нямаме ясна представа за това, как влияе витамин С на кожата. Знаем, че стареенето и UV лъчите намаляват количеството на хранителните вещества в тялото. Витамин С предпазва от петна, следствие на слънцето, когато се прилага локално.

Той намалява възпалението

Възпалението е реакцията на тялото заради стрес, замърсяване и дори по - усилена тренировка. Следствие на това се образуват се свободни радикали, увреждащи клетките. Витамин С се бори с тези свободни радикали и помага на тялото да се лекува от възпалението.

Помага при настинка

Когато става въпрос за борба с настинката, нашите майки ни казаха да си вземем витамин С. Според Фрей обаче твърденията за способността на витамин С да се бори с настинката са нереални. Все пак, той е само един от многобройните витамини, от които нашата имунна система се нуждае, за да функционира оптимално, казва той. А по-силната имунна система означава по-малко боледуване.

Бори се с рака

 

Една от най-вълнуващите ползи от витамин С е възможността за борба с рака. Проучвания, проведени от Националните здравни институти, установяват, че третиране с витамин С може да подобри ефекта от химиотерапията върху раковите клетки, особено при рак на панкреаса. Тази терапия е във фаза II клинични проучвания, така че не може да бъде използвана като стандартна практика в борбата с това заболяване. Други изследвания са установили, че терапия с витамин С подобрява качеството на живот на болните от рак.Добави коментар