Витамин С - какво не знаеш

6
Витамин С - какво не знаеш

Нуждата от него при студ или жега е по-голяма

Един от най-важните витамини, от които организмът ни има нужда, е аскорбиновата киселина - или витамин С. Всички знаем какво е действието му и как да си го набавим. Вижте обаче и някои факти, които може би не сте чували.

Не се произвежда в организма на човека, постъпва с храната или като добавка.

Организмът на почти всички бозайници, без този на човека, го синтезира.

Около 20% от хората не получават достатъчно от него.

Дневната доза от витамина се набавя с изяждането на един портокал.

Храните, които са най-богати на витамина по нашите земи, са шипките и червените люти чушки.

Естественият витамин С наричат ацеролата. Тя съдържа до 4.5% от витамина, в сравнение с 0.05% в обелен портокал.

Най-високи концентрации на витамина в човешкото тяло са открити в нервната тъкан.

Цигарите го извличат и унищожават.

Противозачатъчните средства намаляват съдържанието му.

Аспиринът утроява скоростта на отделянето му от организма.

Хората, изложени на високи или ниски температури, имат по-голяма нужда от витамина.

Изчерпва се бързо при стрес.

Големи количества витамин С блокират процеса на превръщане на нитратите и нитритите в нитрозамини.

Скъсява с един час периода на оздравяване на организма при настинки и вирусни инфекции.

При допир с въздуха витаминът се окислява, включително и при рязане на продуктите на малки парчета.

За три дни марулята губи 9 на сто от собственото си съдържание на витамин С.

Бананите и доматите увеличават съдържанието си на витамина, ако се съхраняват на стайна температура.



Добави коментар