Кухня

Видяно: 84 | Коментари: 0

Зехтин за добър холестерол

16 февруари 2017 | 13:09

Испански учени установиха, че зехтинът засилва ефекта на "добрия" холестерол. Това е поредното доказателство, че средиземноморската диета е полезна за застрашените от сърдечносъдови заболявания.

Четири супени лъжици зехтин дневно пречат на плаката да се натрупва по артериите и подобряват гъвкавостта им, посочва dir.bg. Той обаче не намалява нивата на "лошия" холестерол, който е признат рисков фактор за инсулти и инфаркти.

Учените от медицинския институт "Хоспитал дел Мар" в Барселона са работили с 296 доброволци на средна възраст 66 години, застрашени от сърдечносъдови заболявания, пише БТА. Те трябвало да спазват една от няколко вида вида диети - средиземноморска със студенопресован зехтин, средиземноморска с повече ядки и здравословна контролна диета с по-малко червено месо, преработени храни, пълномаслени млечни продукти и сладки неща.

Само контролната диета намалила нивата на лошия холестерол на участниците. Никоя от тях не подобрила добрия холестерол, но и двете средиземноморски диети подобрили функцията на добрия холестерол. Ефектът обаче бил много по-голям от диетата с повече зехтин.img

Тагове: зехтин, средиземноморска диета


Лесни начини за избелване на зъбите

16 февруари 2017 | 12:39
 

3 начина да почистите загорялото дъно на тенджерата

22 февруари 2017 | 12:19

Коментирай