Кухня

Видяно: 17633 | Коментари: 2

Ястия на сач

10 ноември 2011 | 14:01

Готвенето на сач има много фенове. И заслужено. Вижте няколко вкусни рецепти.

Комитски сач
Продукти:
100 гр свинско, 80 гр телешко, 120 гр пилешко, 30 гр бекон, 2 глави кромид лук, 1 чушка, 1 гъба, 1/2 домат, 30 гр настърган кашкавал, вегета, черен пипер, риган, босилек, чубрица, магданоз
Начин на приготвяне: Месата се разрязват на хапки. Телешкото се запържва. Последователно към него се прибавят и другите меса - първо свинското, а после и пилешкото. След като се запържат и те, към ястието се прибавят чушките и гъбите. Малко след това се прибавя и нарязаният лук. След като всичко се запържи добре, се добавят доматите и беконът. Накрая ястието се поръсва с подправките. Разбърква се и отгоре се настъргва кашкавалът. Сачът се запича във фурна за 5 минути.

Пилешки късчета със зеленчуци
Продукти:
500 гр пилешко филе, 3 зелени чушки, 3 глави лук, 3 моркова, 2 домата, сол, мазнина
Начин на приготвяне: Сачът се загрява предварително на котлон или жарава. Дъното на сача се покрива с тънък слой мазнина. Месото се нарязва на кубчета. Чушките се изтърбушват и се нарязват на колелца. Морковите се почистват добре и се нарязват на дълги пръчици. Главите лук се обелват и се нарязват на филийки. Доматите се обелват и се нарязват на ладии. Слагат се пилешките късчета и се изпържват леко от двете страни, слага се сол, едно по едно се слагат останалите продукти. Ястието може да се поръси с 1- 2 с.л. вода, за да се задуши леко. Когато месото е готово, сачът се оттегля настрани. Съдът се поставя върху специална поставка на масата и всеки си взема от ястието.


Сач с пилешко и свинско
Продукти:
500 гр свинско месо, 500 гр пилешко месо, 2 чушки, 2 моркова, 2 кисели краставички, 100 гр гъби, 2 глави кромид лук, 1 тиквичка, 250 гр доматено пюре; за маринатата: 2 щипки розмарин, 5 скилидки чесън, 100 гр соев сос, олио
Начин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета, слагаме ги в марината за 4 часа. Върху загретия сач пържим свинското месо до готовност, изваждаме го и слагаме пилешкото и зеленчуците, нарязани на ивици, след това доматеното пюре. Като омекнат зеленчуците, връщаме обратно свинското месо, изчакваме 5-6 мин. и сервираме.

Катми на сач
Продукти:
30 гр мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 500 гр брашно, 700 мл прясно мляко, 1 белтък на пяна, масло; за намазване на сача: 1 разбит с вода жълтък, резен ябълка
Начин на приготвяне: Разтваряме маята с вода, към нея прибавяме останалите продукти. Консистенцията на сместа е като гъста боза. Оставяме сместа на топло да увеличи обема си до 3 пъти. Силно загретият сач намазваме с мазнина и с резен ябълка, потопен в разбития жълтък. Гребваме с черпак от сместа, изсипваме в намазнения сач така, че да е с дебелина 5 до 7 мм. Когато е готова, с лопатка обръщаме и запичаме от другата страна. Готовите катми се редят една върху друга, като всяка се намазва с масло, веднага след като се извади от сача.



img
Автор(и): Снежина Владимирова, мама на Жорко

Тагове: храна, зеленчуци, рецепти, пилешко месо, телешко месо, свинско месо, сач


Рак на маточната шийка

10 ноември 2011 | 11:31
 

11 стилни мивки, които бихте пожелали да имате

25 октомври 2014 | 11:45

Коментари

  • 2 13 март 2013 | 17:46

    mn e qk sacha mn mi xaresva v nasheto semeistva az i muzumi ivailo vinagi gotvim mn e qk i naxranva semeistvoto a te sa tri decha mn sum dovolna

  • 1 29 май 2012 | 14:55
    ЯСТИЯ НА САЧ

    ЧУДЕСНИ СА ЯСТИЯТА ПРИГОТВЕНИ НА САЧ.НЕРЕРОЯТНО ВКУСНИ. МНОГО АПЕТИТНО СЕ ПРИГОТВЯ И СКАРА НА САЧ.



Коментирай