Ох, боли

Видяно: 157 | Коментари: 0

Наночастици срещу рак на гърдата

02 януари 2017 | 08:42

Учени от Медицинския колеж към университета в Синсинати създадоха многофункционални наночастици с РНК, които атакуват резистентните към лечение ракови образувания на гърдата и могат да направят съществуващите терапии по-ефикасни, съобщи ЮПИ.

Резултатите от изследването показват, че използването на наночастиците, за да се вземе за мишена HER2-позитивният рак на гърдата и да се спре производството на протеина MED1, може да забави растежа на тумора, да спре разпространението на рака и да намали резистентността на раковите клетки към лечение с тамоксифен.

MED1 е в основата на производството на необичайно голямо количество ракови клетки. Когато протеинът е отстранен, растежът на раковите клетки спира, посочва БТА.

"Повечето заболявания от рак на гърдата са свързани с експресия на естроген рецептори, а антиестрогенното лекарство тамоксифен е широко използвано", заяви ръководителят на екипа Сяотин Чжан. „За съжаление всички естроген рецептор-позитивни тумори или не са повлияни от терапията, или по-късно развиват резистентност към нея. Получените в рамките на изследването ни разработки осигуряват предимства пред свръхекспресията на HER2 и MED1 в тези тумори". Резултатите от изследването са публикувани в ACS Nano.img

Тагове: рак на гърдата


Приемът на Омега-3 предпазва от астма

01 януари 2017 | 15:06
 

Сън срещу рак

24 февруари 2017 | 16:19

Коментирай

Подобни новини