Зелено меню

69
Зелено меню

Време е за маруля, коприва и спанак

Дойде времето на зеленолистните зеленчуци. Марулите, копривата и спанакът са на особена почит на трапезата ни през пролетта. Първи борци срещу пролетната умора, те ни носят цяла плеяда от полезни вещества и витамини. Вижте какви.

Марулята

Съдържа калций, фосфор, желязо, калий, магнезий, цинк и витамините А, С, Е, В1, В2, В5, В6, D и Р. Богата е и на фолиева киселина, което я прави особено подходяща храна за бъдещите майки. Най-наситени с каротин и витамин С са външните тъмнозелени листа, които много често изхвърляме при почистването на зеленчука. Същевременно марулята съдържа малко белтъчини, мазнини и въглехидрати, което я прави идеална за диета. Консумирането й се препоръчва при безапетитие, артрит и отоци.

Копривата

Тя е една от най-богатите на белтъчини зеленчукови храни - съдържа много незаменими аминокиселини. В сто грама от нейните листа е установено наличието на близо 90 мг витамин С. Тя съдържа още витамините А, Е, D, К и от групата В. Богата е на фолиева и пантотенова киселина, калиеви и калциеви соли. Съдържанието на желязо в листата й е много по-голямо, отколкото при другите листни зеленчуци, затова се препоръчва за консумация при анемии, както и при физическо изтощение.

Спанакът

Зелената храна, при която витамините А и С се запазват при термична обработка. Спанакът съдържа още витамините Е, Н, К, РР и такива от от групата В, включително фолиева киселина. Богат е на калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, цинк, мед, йод и селен. Много добър източник на желязо, а каротинът в него е почти толкова, колкото в морковите. Спанакът е изключително полезен за бременни жени и малки деца, тъй като съдържа почти всички необходими витамини и много минерали.

Ето и няколко рецепти, за да оцветим масата си в зелено.

Салата с маруля
Продукти:
1 маруля, 1 връзка пресен лук, половин глава червен кромид лук, 1 домат, магданоз, лимонов сок, 1-2 с.л. зехтин, сол
Начин на приготвяне: Марулята, лукът и магданозът се измиват се и се нарязват на ситно. Прибавят се солта, зехтинът и лимоновият сок и се разбърква. Върху салатата се нареждат няколко резена домати и кромид лук на кръгчета.

Таратор с маруля
Продукти:
300 гр кисело мляко, 1 маруля, 1 с.л. олио, 1 скилидка чесън, копър, вода, сол
Начин на приготвяне: Киселото мляко се разбива и се разрежда с вода. Марулята се нарязва на ивици и се добавя към млякото, заедно с нарязания на ситно копър и счукания чесън. Посолява се и се изстудява.

Панирана коприва
Продукти:
150-200 г коприва, 1 яйце, 2 с. л. галета, брашно черен пипер, сол
Начин на приготвяне: Почистете копривата, но я оставете на стръкове. Попарете я. Потопете всеки стрък в панировката, приготвена от яйцето, галетата, солта и черния пипер. След това оваляйте в брашно и запържете в предварително загрято олио.

Кюфтета от коприва
Продукти:
1 кг коприва, 1 к.ч. ориз, 1 яйце, черен пипер, магданоз, 2 с.л. брашно
Начин на приготвяне: Копривата се попарва и се прецежда. Добавят се яйцето, черният пипер, магданозът, предварително свареният ориз и брашното. Всичко това се омесва добре. От получената смес се оформят кюфтетата, овалват се в брашно и се пържат в малко мазнина.

Спаначена крем супа с бекон
Продукти:
500 гр спанак, 100 гр бекон, розмарин, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. сметана, 1 глава лук, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Изпържете бекона до златисто в сух тиган. Извадете го и го отцедете върху кухненска хартия. Оставете около 1 с.л. мазнина в тигана и добавете спанака, лука и розмарина. Задушете, като разбърквате, докато спанакът и лукът омекнат. Поставете в кухненски робот спанака и бекона и пасирайте. Подправете на вкус със сол и черен пипер. Добавете мляко и сметана до желаната гъстота. Овкусете, ако е необходимо и върнете на котлона за няколко минути.

Спаначник
Продукти:
10 палачинки, 1 кг спанак, прясно мляко, сол, черен пипер, 50 гр кашкавал
Начин на приготвяне: Прави се пюре от спанака, прясното мляко, като се прибавят и поправките. Редят се палачинките и върху тях се разпределя по малко от пюрето. Най-отгоре се настъргва с кашкавал и се пече във фурната, колкото да се разтопи кашкавалът.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели награди



Коментари

Коментар: 1
zeleno menu

blagodarq za spodelenite recepti.nqkoi znaeh ho ima koito ne sam opitvala.haresa mi ''spanachnika'' she go probvam. Yspeshen den.


  • 1

Добави коментар