Вкусни кремчета за малки коремчета

318
Вкусни кремчета за малки коремчета

Следобедната закуска - всекидневната дилема на всяка майка

Кисело мляко с бисквити, плодове или сладкиши? Това е следобедната дилема на всяка майка. Менюто за деня е трудна работа и ако храненето на обяд и вечеря трябва да е питателно и съобразено с цялостната схема на хранене на детето, то  при следобедната закуска мама има по-голяма свобода.

Ако искате да приготвите нещо бързо и вкусно, добър вариант са кремовете. Повечето майки ги включват в менюто на детето си около 10-тия месец - обикновено тогава мъникът вкусва за пръв път от храната на детските кухни, които за следобедна закуска предлагат предимно кремове. Разбира се, дори да сте достигнали тази възраст, преди да дадете крем трябва да съобразите дали детето ви вече е захранено с прясно мляко и яйца - едни от основните съставки в приготвянето на този тип ястие.

Непременно при избора на рецепта трябва да обърнете внимание на времето за обработка на продуктите. Препоръчително е, дори в рецептата да не е упоменато или да е посочено друго, яйцата да преминават през термична обработка поне 15 минути. Без значение дали прясното мляко е пастьоризирано е добре то да заври.

Ето някои класически рецепти, които са лесни за приготвяне:

Маслен крем
Необходими продукти: 500 мл. прясно мляко, 2 с. л. брашно, 1 ванилия, 3 с. л. захар, 125 г.  масло, 3 с. л. пудра захар
Начин на приготвяне: Размиваме брашното и захарта в малко студено мляко (може и във вода) и на тънка струйка го изсипваме във врящото мляко. Бъркаме непрекъснато, докато се сгъсти, после слагаме ванилията и оставяме сместа да се охлади. Разбиваме на пяна маслото с пудрата захар и към него малко по малко с непрекъснато бъркане прибавяме млечния крем.

Крем карамел
Необходими продукти: 500 г. захар, 6 яйца, 1 л. прясно мляко, 2 праха ванилия
Начин на приготвяне: Карамелизира се 200 г. захар. Останалите продукти се разбиват и се изсипват в горещата карамелизирана захар. Разбърква се леко и се пече на водна баня за около 35-40 минути. Изстудява се във водната баня и се яде студено.

Крем ванилия
Необходими продукти: 1 л. прясно мляко, 4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 2 пакетчета ванилия
Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се по малко от брашното и от 1 и 1/2 ч.ч. от общото количество прясно мляко, докато се получи еднородна смес. Останалото прясно мляко се поставя на котлона да заври и тогава към него с непрекъснато бъркане се прибавя разбитата вече яйчена смес. Вари се до сгъстяване на крема. Когато е готов, се снема от котлона и се прибавя ванилията, като се разбърква хубаво.

Яйчен крем
Необходими продукти: 1 л. прясно мляко, 4 жълтъка, 12 с.л. захар, 1 прах ванилия, 4 с.л. натурално нишесте
Начин на приготвяне: Захарта, жълтъците и нишестето се разбъркват и след това постепенно се добавя млякото. Готовата смес се слага на умерен огън и се бърка непрекъснато, докато започне да къкри до сгъстяване (около 3-5 минути).

Бананов мус
Необходими продукти: 3 банана, 3/4 ч.ч. захар, 1 белтък, плодове за украса
Бананите се нарязват на ситно и се пасират, добавя се захарта и се пасират отново, така че захарта да се стопи. Добавя се белтъкът и се бърка с миксер около 10 минути или докато се удвои обемът и стане много гъсто. Разпределя се в чаши и се гарнира с плодове, оставя се да престои в хладилник 2-3 часа. Мусът може да се приготви и от други плодове - малини, къпини, праскови, кайсии, пъпеш и други, като се измерват равни части плодове  и захар.

Тиквен крем
Необходими продукти: няколко големи парчета тиква (обелени и сварени), 1 с.л. ванилов сладолед, 4 ч.ч. нискомаслено прясно мляко, 1 ч.л. канела, 1/2 ч.л. индийско орехче
Начин на приготвяне: В блендер се разбиват на пюре тиквата, сладоледът, млякото, канелата и индийското орехче. Разделя се получената смес в отделни десертни чашки. Украсява се със сметана и канела.

Кисел
Необходими продукти: 1 буркан компот, 2-3 с.л. захар, 1 с.л. с връх нишесте
Начин на приготвяне: Отделя се 1/2 ч.ч. сок от компота, а останалото се пасира и се слага да заври със захарта. Нишестето се разтваря в отделения сок и се изсипва на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Вари се до сгъстяване.

Крем с грис
Необходими продукти: 1 л. прясно мляко, 150 г. грис, 150 г. захар, 4 яйца, 30 г. масло, 2 ванилии, 150 г. сладко от плодове
Начин на приготвяне: Млякото, грисът и захарта се сваряват. Добавят се по малко разбитите яйца и се слага още 4-5 мин. на котлона да заври. Прибавят се маслото и ванилията. Изсипва се във чашки или чинийки, когато изстине, се полива със сладко.

Ябълков крем
Необходими продукти: 1/2 кг ябълки, 1 ч.ч. захар, 1-2 с.л. пудра захар, 1 ч.ч. сметана
Начин на приготвяне: Обелете, изистете от семките и нарежете на филийки ябълките. Залейте ги с 1 ч.ч. вода, прибавете захарта и ги сварете на тих огън. След като се изпари водата, свалете ги от котлона и ги оставете да се охладят. Отделно разбийте сметаната с пудрата захар и смесете получената смес с ябълките при поднасяне. По желание може да залеете крема с малинов, вишнев или др. сироп.



Коментари

Коментар: 2

Не яйцата и млякото са проблем в тези рецепти — обърнете внимание на количествата захар! Струва ми се абсолютно безотговорно да публикувате подобни рецепти с твърдението, че са подходящи за малки деца.

Коментар: 1

Тези кремчета стават и за големи дядови коремчета!


  • 1

Добави коментар