Вкусни хапки за малки пръстчета

157
Вкусни хапки за малки пръстчета

Храните за пръсти са важни за развитието на детето

След като навърши осем месеца, детето ви е готово за нови предизвикателства. А какво по-хубаво от това да сe учи да се храни само? Значи е време за храните за пръсти. Те са първата крачка към самостоятелното хранене и огромна крачка в развитието на детето. В първите дни то просто ще "загребва" храната с цяла шепа. Но ще му трябват само няколко дни, за да започне да използва палеца и показалеца си за целта.

За да не се превърне първият опит в неуспех, трябва да следвате няколко прости правила. Никога не позволявайте на детето да се храни, докато се движи. Научете го, че това се случва в детското столче или на масата със семейството. Така ще избегнете в известна степен риска от задавяне.

Храните, които предлагате за хапване с пръсти, трябва да са меки и на подходящи малки парчета. Вероятно на осем месеца бебето ви има само няколко зъби или пък те изобщо липсват, което означава, че дъвче с венците си. Затова трябва да сварите по-твърдите зеленчуци, като бананите например, а месото да нарежете на много малки парчета - колкото грахово зърно.

Най-подходящите храни, които можете да подберете, са макарони с различни форми, малки парчета хляб и сухар. От плодовете особено подходящи са бананът, ябълката и крушата. Можете да предложите и добре разварено пилешко месо. Също подходящи са кашкавалът и по-твърдото сирене. Ако вече сте го захранили с яйце - включително белтък, можете да разнообразите менюто му и с твърдо сварено яйце.

Въпреки че по-големите деца могат да се хранят сами вече и с прибори, те много обичат да го правят с пръсти. Ето няколко идеи за хапки, които ще допаднат на цялото семейство.

Шопски хапки
Продукти:
3 хляба тип франзела, две опаковки топено сирене, 2-3 домата, 1 краставица
Начин на приготвяне: Нарежете франзелите на филийки от по 1.5 см. Намажете ги със сиренето. Отгоре украсете с резен домат и краставица. Ако искате хапката да е по–сочна, сложете повече сирене и резенчета домат.

Мини кюфтенца от магданоз
Продукти:
2 връзки магданоз, 3 яйца, 1 с.л. брашно, 200 г сирене, сол, черен пипер, олио
Начин на приготвяне: От настърганото сирене, ситно нарязания магданоз, яйцата, брашното и подправките се забърква смес. Оформят се малки кюфтенца, които се пържат в силно загрятото олио.

Рибни пръстчета
Продукти:
10 броя замразени панирани рибни пръстчета, 3 с л олио, 5 резена сирене Ементал, 1/2 връзка магданоз
Начин на приготвяне: Фурната се загрява на 250 градуса. Мазнината се сгорещява в тиган с дебело дъно. На среден огън се запържват замразените пръстчета за 3 минути от всяка страна. Всеки резен сирене се разрязва на 2 части. В огнеупорна тава се сипва 1 с л олио и се размазва добре. Нареждат се рибните пръстчета, като отгоре се поставя по 1 резен сирене. Тавата се поставя във фурната на средно ниво. Рибата се запича до разтопяването на сиренето. Запечените рибни пръстчета се изваждат и се поръсват със ситно нарязан магданоз.

Панирани пилешки хапки с корнфлейкс
Продукти:
пилешко месо от бут, нарязано на кубчета, 2 яйца, царевично брашно, корнфлейкс, соев сос, горчица, сол, черен пипер, 1/2 ч.ч.бира
Начин на приготвяне: Нарязаното пилешко месо престоява няколко часа в марината, приготвена от соевия сос, горчицата, половин чаша бира, сол и черен пипер. След това се забъркат яйцата, в отделна купичка се слага царевичното брашно и в друга леко натрошеният корнфлейк. Първо парченцата месо се потапят в яйцето, после в брашното, отново в яйцето и накрая в корнфлейкса. Панира се в сгорещено олио.

Панирано топено сирене със сладко от боровинки
Продукти:
топено сирене на правоъгълници, яйца, галета, сусам, олио за пържене, сладко от боровинки
Начин на приготвяне: Слагат се триъгълничетата топено сирене за 1 час във фризер да замръзнат хубаво. Обелват се и се овалват в брашно, разбито яйце и накрая в галетата, смесена със сусам. Пържат се в по-голямо количество загрято олио. Изваждат се върху домакинска хартия. Сервират се със сладко от боровинки.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели награди



Коментари

Коментар: 5

Ако мислиш, че коментара е гаден, помисли какво причиняваш на детето си!!!

Коментар: 4

абе, вие малоумни ли сте или какво? не виждате ли, че никъде не пише "задължително" да давате на децата от тези рецепти. всеки си преценява за себе си. като не искаш, не ги чети. амат от киселяци, които само гадни коментари правят. говори си простотиите не в сайт за дечица, а за депресари. не знам защо не ти изтрият коментарите редакторите.

Коментар: 3

Да не говорим, че повечето от предложените рецепти съдържат неща силно НЕПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ за деца - полуфабрикати, пържени тежки храни, горчица (?!?), черен пипер, сусам и пр... Може би не сте чували, че детето до третата година не трябва да яде ядки, защото може да се задави??? Ето защо има толкова много болни дечица, защото майките им четат малоумщини като тази статия и хранят децата си с ужасни неща! Ето защо дечица на по 4-5-6 годинки имат гастрити и язви... Събудете се бе хора!!!! ПРИЧИНЯВАТЕ ГО НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЕЦА!!!! Цял живот после ще ги гледате как СТРАДАТ ЗАРАДИ ВАС!!!

Коментар: 2

"трябва да сварите по-твърдите зеленчуци, като бананите например" ?!? "Най-подходящите храни, които можете да подберете, са макарони с различни форми, малки парчета хляб и сухар" Хора вие четете ли какво пишете? Да се варят банани?!? Или да се дава на 8 месечно бебе СУХАР??? Оставихте ме без думи, честно!!!

Коментар: 1

супер, моята принцеса обожава да хапва с пръстчета, ще се възползвам от рецептите


  • 1

Добави коментар