Великденският хляб

43
Великденският хляб

Без него трапезата не е празнична

Освен боядисаните яйца и агнешкото, великденската трапеза не може да мине без козунаците. Всъщност, сладкият хляб, който винаги консумираме на празника, символизира тялото на Сина Божий, а червените яйца са символ на кръвта му.

Козунаци за Великден не се приготвят само у нас. Тяхната история тръгва от Франция в началото на 17-ти век. В Италия се приготвят козунаците панетоне. В Русия великденският обреден хляб се нарича кулич.

У нас козунакът е пристигнал в периода 1915-1920 г. Дотогава на трапезата за Великден са се слагали хлябове, наричани колак, пармак и кравай. Ако сте решили сами да приготвите обредните хлябове за Възкресение Христово, ние ще ви помогнем с няколко рецепти. Вижте ги.

Великденски хляб
Продукти:
1 кг брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, мая за хляб, 20 г масло, боядисани великденски яйца
Начин на приготвяне: Пресятото брашно се поставя в дълбок съд. В средата се прави кладенче и в него се слагат разтворената в малко вода мая за хляб, към която предварително е добавена захарта и е оставена на топло, за да втаса. Прибавят се солта и охладеното прясно мляко, което се сипва на тънка струя. Замесва се тесто, след което се завива с кърпа и се оставя да втаса. Тестото отново се омесва и се оформя кръгъл хляб. Намазва се отгоре с разтопеното масло и се поставя в тава. Върху него се нареждат боядисаните яйца, като всяко се огражда с ивица тесто. Хлябът се пече в силна фурна.

Козунак със стафиди и лимон
Продукти:
500 г брашно, 30 г мая, 200 г прясно мляко, 80-100 г масло, сок и кора на половин лимон, 80-100 г захар, 50-100 г стафиди, 6 яйца
Начин на приготвяне: Всички продукти се затоплят. Брашното се пресява и се слага в дълбока тенджера, прави се вдлъбнатина, в която се добавя ситно надробената мая, забърква се с малко захар, мляко и малко брашно. Слага се на топло, за да увеличи обема си двойно. Слагат се млякото, захарта, яйцата, стопеното масло. Меси се, докато се появят мехури. Оставя се на топло 1-2 часа, леко покрито. Слага се във форми, като се плете на плитки или рула. Престоява още 1/2-1 час, маже се с жълтък и захар, пече се в немного силна фурна.

Козунак с какао
Продукти:
1 кубче мая, 250 мл прясно мляко, 200 г захар, 1/4 ч. л. сол, 3 яйца, 2 ванилии, 1 кг брашно, 4 с. л. какао, 1 лимон, 2 с. л. коняк, масло за тавичката и за намазване
Приготвяне: Маята се разтваря в малко мляко с 1 с. л. захар и солта. Оставя се да шупне на топло, прибавят се едно по едно разбитите яйца, останалата захар, ванилиите и брашното. Замесва се меко тесто, което се държи на топло да втаса. Смесват се какаото, настърганата лимонова кора и коняка. В тавичка се слага маслото и тестото се измесва с него до пълно поемане. Разделя се на две части, като едната се усуква на фитил и се слага в тавичката. Втората част се намесва с плънката и също се усуква. Вторият фитил се поставя върху първия и тавичката се държи на топло, докато козунакът увеличи двойно обема си. Изпича се за около 1 час. Какаовият козунак веднага се намазва с разтопено масло и се наръсва със захар.

Гръцки козунак
Продукти:
7 г суха мая, 150 мл прясно мляко, 60 г краве масло, 1/2 ч.л. сол, 100 г захар, 400 гр брашно, 1 ч.л. анасон, 2 яйца, 1 ч.л. настъргана кора от портокал, 1 яйце, 1 с.л. сусам, 1 с.л. начупени бланширани бадеми
Начин на приготвяне: Маята се разтваря с 2 с.л. топла вода. Оставя се за 10 минути встрани да шупне. Млякото, маслото, солта, захарта и кората на портокала се загряват, докато не се разтопи маслото. Брашното се пресява заедно с анасона в купа и се прави кладенче, в което се излива маята, млечната смес и след това яйцето. Омесва се меко тесто. Поставя се в намаслена купа, покрива се и се оставя на топло да втаса, докато не увеличи обема си два пъти. Тестото се разделя на три еднакви къса и се оформят цилидрични "фитили", от които се сплита козунак. Отгоре се намазва с разбито яйце с мляко и се поръсва със захар, бадеми и сусам. Покрива се с намаслен плик и се оставя да втаса още веднъж. Пече се в предварително загрята фурна на 175 С за около 35-40 минути.



Добави коментар