Най-полезният зеленчук

179
Най-полезният зеленчук

И победителят е броколи

Знаете ли, че в броколите има два пъти повече витамин С, отколкото в един портокал? А калцият е колкото в пълномасленото мляко, но с тази разлика, че се усвоява по-добре.

200 г броколи на ден покриват нуждите на организма от витамините А и С, както и една десета от нуждите от витамин Е. Ако все още се чудите защо е най-препоръчваният зеленчук за детското меню, вижте още няколко аргумента в негова полза.

Освен витамините С, А, Е и калций, броколите са богати и на витамини от групата В, К, желязо, фосфор, магнезий и калий. Заради високото съдържание на калций и витамин С, те са особено полезни за все още развиващата се костна система на децата.

Освен това повишават имунитета, а при бременните намаляват риска от вродени дефекти на плода, тъй като съдържат големи количества фолиева киселина и витамин В.

Съдържащите се в зеления зеленчук сулфорафан и индоли са се доказали успешно срещу няколко вида рак. Помагат при лечение на инфекцията, която причинява язви, както и при слънчеви изгаряния. Благодарение на лутеина, който съдържат, броколите са полезни за зрението.

Зеленчукът предпазва и от сърдечно-съдови заболявания. Заради съдържанието на фибри подобрява работата на стомаха. Според лекарите той е ценен и в борбата с остеопорозата и диабета. Освен това е подходящ за всяка диета, тъй като е беден на калорий.

В магазина избирайте броколи с твърдо стебло и равномерен зелен цвят. Избягвайте такива с цъфтящи цветчета и жълти отенъци. Въпреки че можете да го съхранявате замразен цяла година, зеленчукът бързо се разваля - дръжте го в хладилник не повече от пет дни. Вижте няколко рецепти.

Салата с броколи и риба
Продукти:
200 гр сварени макарони във формата на миди, 10 розички бланширани броколи, 1 консерва риба тон, 3-4 с.л. царевица, зехтин, лимонов сок, мащерка, сол
Начин на приготвяне: В голяма купа се изсипват сварените макарони, прибавят се бланшираните броколи, нахвърлят се парченцата риба, добавя се и царевицата. Салатата се залива с топъл дресинг, приготвен от загретия на котлон зехтин, лимонов сок, мащерка и сол.

Крем супа от броколи
Продукти:
600 гр броколи, 1 морков, 1 тиквичка, 250 гр прясно мляко, 50 мл сметана, 4 с.л. брашно, сол, сухар, масло
Начин на приготвяне: Всички зеленчуци се слагат да се сварят с вода, колкото да ги покрие. Омекналите зеленчуци се пасират, като се прибавя сол. Брашното се запържва с маслото и постепенно се добавят млякото и сметаната. Бърка се до получаване на гладък сос. Накрая белият сос се прибавя към пасираните зеленчуци. Супата се поднася с няколко сухара и лентички настърган морков.

Макарони с броколи
Продукти:
1 пакет макарони, 250 гр броколи, 1 ч.ч. прясно мляко, 100 настърган кашкавал, 1 глава лук, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Слагаме макароните в подсолена вода да се сварят. Измиваме броколите и го нарязваме на дребно. В сгорещено олио запържаме на дребно нарязания лук и броколи, подправяме със сол и пипер, добавяме млякото и оставяме на много слаб огън да ври. След като макароните са се сварили, ги изцеждаме и поставяме в тавичка. Редим макарони, малко смес, пак макарони и пак смес. Отгоре поръсваме обилно с настърган кашкавал. Запичаме във фурна за около 10 мин, докато всичко придобие златист цвят.

Пиле с броколи и домати
Продукти:
500 гр пилешко месо, 250 гр гъби, 5 розички броколи, 1 глава лук, 500 мл сметана, 2 домата, 200 гр кашкавал
Начин на приготвяне: Нарежете пилешкото месо на хапки. Загрейте мазнина и сложете пилето да се запържва. Накълцайте лука и гъбите на ситно. Овкусете продуктите в тигана със сол и черен пипер. Добавя се сметаната и се оставя 5-10 минути да поври в тигана. Бланширайте броколите. Сложете ги в тава, добавете пилешката смес и най-накрая нарязаните домати. Разбъркайте. Запича се на умерена фурна и се поръсва с настърган кашкавал.

Пюре от броколи
Продукти:
2-3 цветчета броколи, 1 картоф, бялата част на 1 стрък праз, 1/2 печена чушка, 1-2 с.л. зехтин, щипка сол, 3-4 кубчета замразен месен бульон, 1 стрък копър
Начин на приготвяне: Слагаме всички продукти в тенджера и варим до разпадането им.След това пасираме.



Добави коментар