Меню "Петък вечер"

96
Меню Петък вечер

Вкусна вечеря за семейството

Петък вечер е времето, в което цялото семейство се събира на масата, за да направи планове за забавленията през почивните дни. Това е една от двете вечери, заедно със съботната, когато на децата им е разрешено да останат до по-късно с мама и тати, за да обсъдят отминалата седмица или пък просто за да погледат телевизия.

А какво да сложим на масата в такава специална вечер? Ето няколко рецепти, които не намират място в менюто ни всеки ден.

Салата с пиле и авокадо
Продукти:
200 г печено пилешко филе, 1 авокадо, 3 домата, сок от един лимон, зехтин, маслини, риган
Приготвяне: Печеното пилешко филе се нарязва на кубчета. Авокадото се разрязва на две, почиства се от костилката, обелва се и се нарязва на кубчета. Веднага се напръскват с лимонов сок, за да не потъмнеят. Доматите се нарязват на кубчета. Зеленчуците и месото се слагат в дълбока купа, разбъркват се внимателно. Поръсват се със ситно нарязан риган. Залива се със зехтина, разбърква се и се поднася.

Рибни кюфтенца
Продукти:
300 г обезкостено бяло рибно филе, 1 с.л. зехтин, 1 яйце, 1/2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 краставица, 1/2 червена чушка, 3 стръка зелен лук, олио за пържене
Начин на приготвяне: Яйцето се разбива, а зеленчуците се нарязват на ситно. Филето се нарязва и се смесва с останалите продукти. Сгорещява се олио в тиган с незалепващо покритие. С лъжица се взема от сместа и се изпържва до златисто кафяво от двете страни.

Телешко със зеленчуци
Продукти:
700 гр телешки гърди, 1 глава лук, 3 стръка праз, 1 ряпа, 10 дребни лукчета, 7-8 листа от целина
За плънката: 250 гр смляно месо, 1 филия бял хляб, 2 глави лук, 2 скилидки чесън, 1/2 връзка магданоз, 2 яйца
Начин на приготвяне: Отворете гърдите с остър нож между месото и ребрата, за да ги напълните. Пригответе плънката, като смесите смляното месо с накиснатия в малко вода и изстискан хляб, ситно нарязаните лук, чесън и магданоз. Прибавете разбитите яйца, сол и черен пипер. С получената смес напълнете гърдите. Завържете добре месото с конец, за да не изпадне плънката, но не много стегнато, защото при печенето плънката се надува. В голяма тенджера сгорещете 2 л вода заедно с нарязаните лук и праз. Когато водата заври, сложете вътре месото. Варете 45 минути и прибавете сол, черен пипер и нарязаните ряпа и целина. 15 минути преди края на варенето прибавете дребните лукчета. Когато месото се свари, го извадете от бульона и го сервирайте.

Домашен сладолед
Продукти
: 175 гр захар, 250 гр млечен шоколад, 900 мл сметана, 1 жълтък, 150 мл вода
Начин на приготвяне: Слагате захарта и водата на котлона и оставяте да заври. Варите около 7 минути на средна температура. Намалявате температурата и добавяте шоколада, натрошен на равномерни парчета и бъркате, докато се разтопи. Добавяте жълтъка и оставяте да изстине. Разбивате сметаната, за да стане на крем, но не прекалено твърд и я добавяте в шоколадената смес. Слагате готовата смес в камерата, като от време на време я разбърквате. 30 минути преди сервиране я премествате в хладилника, за да стане малко по-мека и приятна за консумиране.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели награди



Добави коментар