Един постен ден

80
Един постен ден

Затруднява ли ви съставянето на постното меню?

Великият пост започна. И ще продължи още доста дълго време. Ако срещате проблеми с измислянето на менюто си, и ние ще помогнем. Ето нашите предложения за един постен ден.

Закуска

Препечени филийки с маслинова паста
Ябълка
Чай

Обяд

Зелена салата с репички

Продукти: 1 зелена салата, 1 стрък пресен лук, няколко репички, растително масло, оцет, сол
Начин на приготвяне: Почистените и измити зеленчуци се нарязват: салатата на ленти; лука на дребни кубчета, а репичките на кръгчета. Всичко се смесва и се залива с марината, приготвена от растителното масло, оцета и солта.

Яхния с пресни картофи и зелен боб
Продукти: 500 г картофи, 500-600 г зелен фасул, 2 моркова, 1 чушка, 1 глава лук, 2 домата, 3-4 скилидки чесън, пресен джоджен, пресен магданоз, 1 ч.л. червен пипер, сол, олио
Запържват се (или се задушават) ситно нарязаните лук, моркови и чушка. Поръсват се с червения пипер. Налива се малко вода. Прибавят се картофите, нарязани на по-едри парчета. Оставят се да се задушат десетина минути. Доматите се пасират (или се нарязват на ситно) и се прибавят към зеленчуците. Наливат се 1-2 чаши гореща вода. Ястието се покрива с капак и се оставя още 10-15 минути. Прибавя се зеленият боб. Посолява се и се подправя със ситно нарязан джоджен. Ако е необходимо, се долива още гореща вода. Може да се прибави и 1 с.л. брашно, разтворена във водата, за сгъстяване на соса. Покрива се с капака и се оставя на слаб огън да къкри, докато зеленчуците омекнат. Десетина минути преди да се свали от огъня се прибавя нарязаният чесън (не много ситно, да се усеща в яденето). Ястието се поднася поръсено със ситно нарязан магданоз.

Портокал и банан

Вечеря

Домати с босилек

Продукти: 1 домат, зехтин, 3-4 пресни листа босилек
Нарязваме домата, овкусвяваме със зехтин и по желание с черен пипер и поръсваме със ситно нарязан босилек.

Зеленчукови спагети

Продукти: 2 моркова (обелени), 1 краставица (разполовена и обелена), 2 с.л. соев сос, 3 скилидки чесън
Морковите се настъргват на подходящо ренде за рязане на лентички и се задушават в 1 с.л. соев сос, добавя се и чесънът (нарязан на ситно). Разбърква се добре. След това се настъргва и краставицата, добавя се към морковите и се слага още 1 с.л. соев сос. Зеленчуковите спагети се оставят така за 3-4 минути. Сервират се топли. Могат да се навиват на вилицата, както и обикновените спагети.

Ананас с мед



Коментари

Коментар: 1
Харесва ми

Трябва да проверя:)


  • 1

Добави коментар