Детската пица

53
Детската пица

Няколко прости рецепти и интересни декорации

Любимата храна на италианската кралица Маргарита Савойска - това е пицата. В Италия днес дори съществува закон, който защитава традиционните й съставки и начин на приготвяне, а в Европейския съюз са защитени разновидностите й "Маргарита" и "Маринара".

Известна по целия свят, пицата се приготвя с много различни продукти, обусловени от особеностите на националната кухня. Традиционната италианска пица обаче е покрита с домати или сос на доматена основа и моцарела.

Класическото тесто се приготвя от брашно, мая, захар, сол, зехтин и вода. То се меси на ръка, след което втасва определено време и се разточва на тънък пласт (обикновено с дебелина 0.5 см.). Италианските майстори-пицари го разтеглят особено зрелищно, като го подхвърлят във въздуха.

Класическата пица се пече в специална пещ на дърва при много висока температура и за кратко време. В света на електрическите печки това означава нагрята до 200 градуса фурна и за около 10-12 минути.

Пицата е любимата храна на хлапетата. И удобен повод за майките да внесат в съставките й това, което децата обикновено ядат с неудоволствие или пък го отказват изобщо. Не забравяйте, че за деца до тригодишна възраст трябва да избягвате една от традиционните съставки на пицата, каквато са гъбите.

Ако ви се налага да храните злоядо дете, тогава проявете въображение - с помощта на съставките пицата може да се превърне в цвете, животно и дори човече. Ето няколко идеи:

Пица "Чичко с очила"
Използвайте белтък за рамка на очилата, жълтък за очите. С парче чушка оформете нос, използвайте резен домат за уста. Косата може да направите от кисели краставички.

Пица "Рошаво дете"
Очите са резенчета маслина, а устата - парче колбас. За нос използвайте резен домат, а за коса настъргани моркови.

Пица "Тигър"
Добавяте парченца колбас за уши в чинията след изпичането на пицата. Очите оформете от маслини, използвайте резенчета домат за нос и уста. За мустаци на тигъра сложете по два стръка пресен лук от двете страни.

Пица "Коте"
Използвайте парчета моцарела за очи, а за зеници маслинки. Носът оформете от парче моцарела и маслина, а за мустаци поставете стръкчета зелен лук. Ушите добавете допълнително в чинията и ги направете от парченца сирене чедър, използвайте го и за устата.

Пица "Цвете"
Пицата трябва да е на основата на спанак. Тичинката на цветето представлява жълтък от яйце. С парчета червена чушка образувайте ромбове за листата на цветчето, а със зелена чушка оформете стъбло.

А сега вижте и няколко рецепти за вкусни и прости за приготвяне пици, подходящи за допълнително декориране. За да спестите време, си набавете готово тесто за пица.

Пица "Маргарита"
Продукти:
300 г домати, 250 г моцарела, 2 с л зехтин, 1/2 ч л сух босилек
Начин на приготвяне: Тестото се разточва. Доматите се обелват и се разрязват на четири. Махат се семките и се накълцват на дребно. Моцарелата се нарязва на тънки филийки. Тестото се намаслява със зехтин и се покрива с моцарелата. Отгоре се слагат накълцаните домати. Поръсва се с босилек. Накрая се напръсква с малко зехтин. Тестото се поставя в сгорещена тава и се пече в предварително загрята фурна на 250 С за 13 минути.

Пица със спанак
Продукти:
200 гр спанак, 400 гр доматено пюре, 400 гр сирене, черен пипер, 1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне: Сложете спанака във вряща подсолена вода за 2 минути. Отцедете го и го нарежете. Нарежете сиренето на ситно. Разпределете доматеното пюре върху пицата, отгоре сложете спанака, след това и сиренето. Поръсете с черен пипер. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса.

Пица със шунка и кашкавал
Продукти:
100 гр шунка, 100 гр кашкавал, 2 с.л. зехтин
Начин на приготвяне: Разточете тестото и го поставете в намазана с масло тава. Оформете с пръсти ръба, за да не изтече плънката. Намажете тестото със зехтина. Нарежете шунката на тънки ленти и я сложете отгоре. Поръсете с настъргания кашкавал. Печете в предварително загрята фурна на 240 градуса за 15-20 минути.



Коментари

Коментар: 2

много хубави идеи, ще ги използвам

Коментар: 1

много хубави идеи, ще ги използвам


  • 1

Добави коментар