Аспержите

79
Аспержите

Защо е важно да ги ядем в първите месеци на бременността

Любимият зеленчук на Краля Слънце. Френският владетел толкова обичал аспержи, че наредил на градинарите си да намерят начин да ги отглеждат през цялата година. Те заслужават името "кралския зеленчук" и поради друга причина - защото се нуждаят от много грижи и внимание.

Съществуват над 3000 вида аспержи, като за консумация се използват само двайсетина. На пазара най-често се срещат бели, зелени и виолетови. Тези, които са с бял цвят, никога не са докосвани от слънчева светлина. Над мястото, в което са засети, се оформят купчини пръст, а когато растението се подаде, то веднага се бере. Задължително преди изгрев слънце. Те са и най-скъпите на пазара.

Преди да бъдат обрани, виолетовите аспержи се оставят за малко на слънчева светлина. Така те добиват характерния си цвят. Зеленият сорт на този зеленчук расте над земята и е с тънки и дълги стъбла. Те са и най-ароматните.

Аспержите са много лек и здравословен зеленчук. Сто грама от тях съдържат само 13 ккал. Същевременно са отличен източник на витамините К, С и А. Съдържат и такива от групата В, както и диетични фибри, манган, мед, фосфор, калий, желязо, калций, натрий и протеини.

Аспержите оказват благотворно влияние върху функциите на черния и белите дробове, както и на бъбреците. Те са всепризнато диуретично средство. Използват се за лечение на артрит и ревматизъм. Имат противогъбични и противовъзпалителни, както и успокоителни и тонизиращи свойства. Действат добре при махмурлук.

Заради съдържанието си на фолат са много препоръчителни при сърдечно-съдови проблеми. Учените смятат, че при консумацията на 400 mcg фолати на ден намалява риска от сърдечни удари. В една порция аспержи пък се съдържа 66% от препоръчителната дневна доза от това вещество.

Точно заради фолата този зеленчук е желателно да се консумира в първите седмици на бременността. Аспержите помагат в борбата с вродените дефекти, благодарение на съдържанието си на фолат и витамин В, които имат голямо значение за клетъчното делене. Наличието им в организма може да намали риска от дефекти на нервната тръба като spina bifida.

От менюто си аспержите обаче трябва да изключат хората с проблеми с бъбреците, както и болните от подагра заради съдържанието им на пурини. Аспарагинът пък, който се намира в тези зеленчуци, е с подчертан кисел характер и дразни лигавицата на стомаха.

Когато купувате аспержи, избирайте лъскавите и твърди пръчици с наситен зелен или виолетов цвят, които не са много дълги и усукани. Можете да ги съхранявате най-много три дни в хладилник, а във фризера могат да престоят най-дълго 7-8 месеца. Пазете ги от слънчева светлина. Аспержите трябва да се обелят преди консумация. Внимавайте да не останат части от обвивката, защото развалят вкуса на зеленчука.

Аспержи със сметана
Продукти:
600 гр аспержи, 200 гр масло, 200 мл сметана, магданоз, сол
Начин на приготвяне: Аспержите се сваряват в леко подсолена вода, докато омекнат. Отцеждат се и се подреждат в чинии. Заливат се със сгорещеното масло и сметана. Декорират се с пресен магданоз.

Бяла риба с аспержи
Продукти:
1 кг бяла риба, 500 гр аспержи, 100 гр масло, 160 гр брашно, 500 мл прясно мляко, 2 яйца, 1 ч.ч. сметана, 100 гр сирене, 30 гр галета, черен пипер, сол
Начин на приготвяне: Поставяме почистената риба в малко количество вряща подсолена вода и варим 10 минути. Изваждаме, отстраняваме кожата, поставяме рибата в огнеупорен съд, наоколо подреждаме сварените и нарязани на парченца аспержи. Заливаме със сос бешамел, приготвен от маслена запръжка, сварена с прясно мляко и сол, към която сме прибавили жълтъците, сметаната, настърганото сирене и черен пипер. Поръсваме с галета, изпържена в масло и печем около четвърт час.

Аспержи на фурна
Продукти:
700 г зелени аспержи, 1 с л зехтин, сол, смлян черен пипер, лимон, пармезан
Начин на приготвяне: Аспержите се измиват и се почиства от грубите части. Подсушават се и се нареждат в огнеупорна тава, застлана с алуминиево фолио. Аспержите се намасляват и се разбъркват с ръце, така че да бъдат равномерно покрити със зехтин. Посоляват се и се подправят със смлян черен пипер. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С за 12-14 минути или докато омекнат. Прехвърлят се в затоплена чиния, поръсват се с прясно изцеден лимонов сок и по желание с настъргана лимонова кора и пармезан.

Омлет с аспержи
Продукти:
600 гр аспержи, 8 яйца, 80 гр масло, черен пипер, магданоз, сол
Начин на приготвяне: Навързани на снопчета, аспержите се сваряват в малко количество подсолена и подкиселена на вкус вода. Отцеждат се и се нарязват на тънки колелца. В тиган със сгорещено масло се поставят 1/4 от тях и се заливат с две разбити и посолени на вкус яйца. Изпърженият омлет се поднася поръсен с червения пипер и ситно нарязания магданоз. Всяка порция се изпържва поотделно с по 2 яйца и съответно количество аспержи. Поднася се със салата.

Салата от аспержи
Продукти:
300 гр аспержи, 100 гр цветно зеле, 40 гр масло, сок от лимон, магданоз, сол
Начин на приготвяне: Аспержите и цветното зеле се сваряват за половин час в малко подсолени подкиселена вода и се отцеждат. Аспержите се поставят в средата на плитка чиния и около тях се нареждат розетките от цветно зеле. Поливат се с лимоновия сок и оливията и се поръсват със ситно нарязания магданоз.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели награди



Добави коментар