Алабашът

48
Алабашът

Една от най-неалергизиращите храни

Борецът срещу лъчева болест - алабашът, сега е особено търсен в Япония. Иначе зеленчукът е на почит в немската кухня и изобщо в Западна Европа. Отглежда се и у нас, но не е често срещан на трапезата ни. А хранителните му качества са безспорни.

Въпреки че изглежда като изкопан от земята, крушовидното стъбло на алабаша, или гулията, расте над пръстта. За консумация се използват и зелените му листа. Именно в тях се съдържат много ценни антиоксиданти и противоракови вещества.

Зеленчукът съдържа още каротин, натрий, магнезий, калций, манган, желязо, мед, фосфор, хлор, йод и витамини B1, B2 и B6. Не съдържа холестерол и мазнини и е много добър източник на витамин С и калий.

В народната медицина се използва срещу настинка и при пролетна умора. Ефикасен е при бронхит и малокръвие, а бабите го препоръчват на малките деца, защото стимулира растежа. Всъщност, зеленчукът наистина е полезен за мъниците, тъй като е неалергизиращ и с приятен мек и сладникав вкус.

Когато избирате алабаш, имайте предвид, че по-малките растения са по-вкусни и сладки. Не трябва да има меки петна, пукнатини или пожълтяване по крайщата. Можете да го съхранявате в хладилник до няколко дни. Вижте няколко рецепти:

Салата от алабаш
Продукти:
400 гр алабаш, 100 гр моркови, 100 гр кисело мляко, копър, сол
Начин на приготвяне: Алабашът и морковите се почистват, измиват се и се настъргват. Прибавя се ситно настърганият копър, размесва се, подправя се със сол и сместа се полива с киселото мляко, разбито на гладък крем, и наново се размесва.

Алабаш, моркови и грах на фурна
Продукти:
300 гр алабаш, 250 гр моркови, 200 гр грах зелен, 60 гр масло, 200 мл прясно мляко, 150 гр кашкавал, 100 мл бяло вино, 1/2 вр. магданоз, 1 ч.л. риган, 1 ч.л. мащерка, черен пипер
Начин на приготвяне: Разрежете алабаша на четири, а след това на филийки, морковите - на пръчици. Смесете продуктите с граха и ги изсипете в тавичка. Отгоре сложете маслото на парченца. Разбъркайте ситно нарязания магданоз, подправките, млякото и виното. Излейте сместа върху зеленчука. Поръсете яститето с настъргания кашкавал и печете 30-40 минути.

Алабаш със сирене
Продукти:
3 глави алабаш, 4 с.л. настъргано сирене, 1 чаена чаша прясно мляко, 4 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 3 с.л. галета, сол, щипка индийско орехче, ситно нарязан магданоз
Начин на приготвяне: Обелваме, измиваме и нарязваме на тънки филийки алабаша. Посоляваме го и задушаваме до омекване в 2 супени лъжици олио. После поръсваме с брашното, разреждаме с прясното мляко и оставяме да заври, след което сваляме съда от огъня. Прибавяме магданоза, настърганото индийско орехче и 2 супени лъжици сирене. Галетата запържваме до златисто в останалото олио, изсипваме я в съд от огнеупорно стъкло и върху нея нареждаме парчетата алабаш. Наръсваме с останалото сирене и запичаме в умерено гореща фурна до златисто.

Алабаш, пълнен с месо
Продукти:
8 броя дребни алабашчета, 500 г смляно месо,60 г олио, 20 г масло, 30 г ориз, 2 яйца, 15 г брашно, 120 г домати, 120 г кисело мляко, черен пипер, магданоз, сол
Начин на приготвяне: Алабашчетата се обелват и се полусваряват в малко количество посолена вода. Изрязват им се капачета и се издълбават. Половината от доматите се обелват, настъргват се и се задушават в олиото. Прибавя се оризът и след него месото и слабо се задушава. Сместа се сваля от огъня, прибавят се червеният пипер, останалите домати и магданозът, нарязани на ситно. С тази смес се пълнят издълбаните алабашчета, потапят се откъм отвора в брашното и се захлупват с изрязаните им капачета. Нареждат се в тавичка, налива се малко гореща вода и се задушават във фурната до пълното им омекване. Сосът се подправя със смес от разбитите яйца и киселото мляко и ястието се запича няколко минути. Когато се извади от фурната, се полива с разтопеното прясно масло.

Сок от алабаш и ябълки
Продукти:
100 гр сок от алабаш, 200 гр сок от ябълки, сок от един лимон
Начин на приготвяне: Сокът от алабаш и ябълки се отделя с помощта на електри ческата сокоизстисквачка или като се настържат и се пресоват през тензух. Соковете се смесват и се подправят на вкус с мед или със захар, както и с лимоновия сок.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели награди



Коментари

Коментар: 1
Алабашът

Снимката е на Чукундур.


  • 1

Добави коментар