Агнешкото

65
Агнешкото

Месо, препоръчително за детското меню

Добър източник на витамини от група В - това е агнешкото месо, за което обикновено се сещаме само покрай Великден и Гергьовден. То съдържа витамините B2, B3 и В12, както и желязо, магнезий, фосфор и цинк. Много препоръчително е за детското меню, тъй като протеините, които съдържа, са в голям процент и са пълноценни.

Месото на агнето е по-малко мазно от свинското. Въпреки че не го консумираме често заради специфичната му миризма, то е полезно за всички диетични режими. Важно е да купувате агнешкото от проверен източник - така ще знаете с какво е хранено животното и ще сте сигурни за качеството на месото му.

Този тип месо може да бъде приготвено по много различни начини. Най-популярните у нас за Великден са агнешка дроб-сърма и задушено агнешко бутче. Вижте няколко идеи как да го сервирате на празничната трапеза.

Агнешко със зелен лук
Продукти:
1 кг агнешко месо, 3 стръка зелен лук, 5 с.л. олио, 2 ч.л. червен пипер, 2 ч.л. черен пипер, 1 с.л. сол
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на порции и се потапя в смес от олиото, солта, червения и черния пипер и 1 чаша вода. Порциите се нареждат в тавичка и отгоре се посипва нарязания зелен лук. Долива се чаша вода, покрива се с фолио и се пече в загрята фурна го готовност, което отнема около три часа.

Агнешка плешка във фолио
Продукти:
500 г агнешки дреболии, 1 агнешка плешка, 3 връзки зелен лук, 1 ч.ч. ориз, сол, червен пипер, черен пипер, джоджен, 1 връзка магданоз, 150 мл олио, 125 г масло
Начин на приготвяне: Дреболиите се сваряват и се нарязват на дребно. Задушава се в олио зеленият лук, добавят се оризът и дреболиите. Слага се сол и 2 ч.ч. бульон. След като набъбне оризът, се прибавят подправките. Измитата агнешка плешка с отворен джоб се осолява отвътре. Пълни се с готовата плънка и се зашива с конец. Поставя се в тава и се намазва с разтопеното масло и червен пипер. Налива се 300 мл от бульона и се покрива с фолио. Пече се на умерена фурна за около 3 часа.

Агнешко с картофи и моркови
Продукти:
1.5 кг агнешко месо, 1 кг пресни малки картофи, 4-5 моркова, сол, черен пипер, червен пипер, 2-3 клончета девесил, олио
Начин на приготвяне: В намаслен гювеч се слагат порциите месо, предварително овкусени със сол и пипер. Налива се чаша вода и се пече час и половина. Добавят се посолени обелените цели картофи, нарязаните на едро моркови и девесилът. Долива се още малко вода и се поръсва с олио. Пече се още около 30 минути.

Агнешки шиш-кебап
Продукти:
800 г обезкостено агнешко месо, 8 големи печурки без пънчетата, 2 глави лук, 2 зелени чушки, 2 червени чушки, 8 малки домата, 1/2 ч.ч. олио, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. майорана, сок от 1/2 лимон, 3 дафинови листа, черен пипер
Начин на приготвяне: Месото се почиства от ципи и сухожилия, измива се, подсушава се и се нарязва на еднакви по големина парчета, с големина на орех. Лукът се разрязва на осминки. Чушките се разполовяват, отстраняват се семките и се разрязват на осминки. Гъбите се оставят цели. Всички продукти се смесват в голяма купа и се заливат с марината, приготвена от олиото, солта, черния пипер, лимоновия сок и майорана. Поставя се в хладилник за няколко часа. Продуктите се изваждат от марината и се нанизват на 4 шиша. Пекат се върху жар с дървени въглища или електрически грил, като се обръщат непрекъснато за 15 минути. По време на печенето се мажат с марината.

Агнешки котлети с вино
Продукти:
800 г агнешки котлети, 4 с.л. растителна мазнина, черен пипер, 1 с.л. лимонов сок, 1 ч.ч. бяло вино, 4 с.л. брашно, сол
Начин на приготвяне: Котлетите се начукват, посоляват се, поръсват се с черен пипер и се заливат с виното. Задушават се до полуготово състояние, изваждат се и се отцеждат. Овалват се в брашно и се пържат в нагорещено растително масло. Запържва се 1 с.л. брашно, добавя се сосът, в който са задушавани котлетите, като постоянно се бърка, посолява се, полива се с лимоновия сок и се смъква от огъня, след като леко се сгъсти.

Агнешко по императорски
Продукти:
2 кг агнешка плешка, 200 г печурки, 200 г бейби моркови, 7-8 листа и стебла целина, 1 глава целина, 3-4 кисели краставички, 2 ч.л. суха мента, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Плешката се обезкостява и се овкусява със сол и черен пипер. Ментата, морковите, нарязаните целина, гъби и краставички се разпределят върху плешката, навива се на руло и се завързва с конец. Месото се поставя в тавичка, залива се с вода и мазнина, поръсва се с червен пипер и се пече в умерена фурна.



Коментари

Коментар: 1

когато бях бременна, само от мисълта за агнешко ми се гадеше. то не че и сега може някой да ме накара да го ям. забелязала съм обаче че от детската кухня всяка седмица готвят агнешко - явно защото е полезно


  • 1

Добави коментар